Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.11.2019 Snežne razmere 13.11.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
OCENA TVEGANJA
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZNATNA, 3. stopnje, pod 1600 m pa MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko srednji in manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov, ki se lahko sprožijo pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.
SNEŽNE RAZMERE
V torek in sredo je zlasti v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank obilneje snežilo, ponekod je zapadlo tudi 1 m novega snega. Nad 2000 m je večinoma snežilo, nižje pa sprva tudi deževalo. V sredo se je meja sneženja spustila pod 1300 m, snežilo je tudi do nekaterih alpskih dolin. Drugje po naših gorah je bilo padavin manj, meja sneženja je bila večinoma nad 1800 m. Sneg je mehak, južni do jugovzhodni veter ga je na izpostavljenih legah spihal v zamete, ki so večinoma na severozahodnih do severovzhodnih straneh grebenov in sedel. Nad nadmorsko višino okoli 2200 m je bila temperatura ves čas pod ničlo, zato je tam sneg večinoma suh, nižje pa se pojavljajo tudi plasti bolj južnega snega.
PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA
Danes bo v Julijcih še snežilo, tudi drugje se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 1200 m, vendar bodo padavine popoldne slabele. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik, v severnih gorstvih bo veter prehodno obrnil na severno smer. Jutri bo sprva suho, predvsem v visokogorju se bo tudi razjasnilo. Popoldne se bo pooblačilo, znova bo začelo rahlo snežiti. Na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa okoli -4 °C. V petek se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo čez dan dvignila tudi nad 2000 m nadmorske višine. Ponovno največ padavin pričakujemo na območju Julijskih Alp. Ob odjugi bo pod 1800 m sneg hitro kopnel, v visokogorju pa pričakujemo obilne snežne padavine. Pihal bo zmeren do močan južni veter, ki bo prenašal sneg na severno stran grebenov in sedel. V noči na soboto se bo meja sneženja spustila do okoli 1500 m, vendar bodo padavine prehodno oslabele.
TENDENCA SNEŽNIH RAZMER
Zaradi velike višine novozapadlega snega bo v visokogorju Julijskih Alp nevarnost snežnih plazov danes in jutri dopoldne ZNATNA, 3. stopnje. Drugod pa bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Plazovne razmere se bodo v petek ob morebitni odjugi in v visokogorju zaradi snežnih padavin znova POVEČALA. Močan veter bo na severnih straneh grebenov delal nove zamete. Največ padavin bo v zahodnih Julijskih Alpah, proti vzhodu bo količina padavin manjša. Obisk visokogorja zlasti v Julijskih Alpah zato do nadaljnjega odsvetujemo.

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 13.11.2019 Slika spletne kamere na Korenskem sedlu. Vir: http://www.promet.si Snežne razmere 13.11.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 13.11.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki