Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.11.2019 Snežne razmere 15.11.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZNATNA, 3. stopnje, pod 1800 m ter drugod v naših gorah pa MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko srednji in manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov, ki se lahko sprožijo pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.

Snežne razmere
Temperatura je bila v preteklih dneh v visokogorju pod ničlo, pod nadmorsko višino okoli 1700 m pa se je čez dan segrelo malo nad 0 °C. Novi sneg, ki je zapadel v prvi polovici tedna, se je že nekoliko sesedel in splazil, a v zahodnem delu Julijskih Alp v visokogorju spet sneži. Sneg v visokogorju je večinoma mehak, na vetru izpostavljenih legah precej spihan, zato je zlasti na severnih, zahodnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel veliko zametov in klož. Zaradi vpliva vetra je ponekod sneg tudi skorjast. Daleč največ snega je nad okoli 1900 m v Julijskih Alpah, bistveno manj pa nižje ter v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah.

Predviden razvoj vremena
Danes bodo padavine predvsem na območju Julijskih Alp, zahodnih in osrednjih Karavank in hribov severne Primorske in Notranjske, največ v zahodnih Julijcih. Meja sneženja bo večinoma med 1300 in 1800 m nadmorske višine. Pihal bo zmeren do močan veter južnih smeri. Zvečer in v noči na soboto se bo pas padavin pomaknil čez Slovenijo proti vzhodu. Jutri sredi dneva in popoldne se bodo padavine spet krepile, zlasti na zahodu. Od popoldneva do nedelje popoldne bodo močnejše padavine, ki se bodo občasno razširile proti vzhodu. V osrednjem in severnem delu Julijskih Alp ter v zahodnih Karavankah bo meja sneženja večinoma med 900 in 1200 m, drugod pa višje, zlasti vzhodneje in južneje lahko občasno tudi na okoli 2000 m. Jugovzhodni veter se bo krepil. V nedeljo popoldne bodo padavine postopno ponehale, do ponedeljka dopoldne bo večinoma suho.

Tendenca snežnih razmer
V visokogorju zahodnih Julijskih Alp bo do jutri zjutraj lahko zapadlo tudi več kot 50 cm snega, drugod pa od 10 do okoli 30 cm. Nižje, kjer bo deževalo, bo sneg kopnel. Do ponedeljka zjutraj bo v Julijcih nad okoli 1700 m zapadlo od 50 pa tudi do več kot 100 cm snega, drugod od 20 do okoli 50 cm, morda v osrednjih Karavankah in v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp tudi več, količina na tem območju ni povsem predvidljiva. Zato se bo spet POVEČALA nevarnost snežnih plazov, v nedeljo bo v visokogorju predvsem zahodnih Julijcev lahko tudi VELIKA, 4. stopnje. Z dovolj strmih pobočij se bodo prožili številni majhni in tudi srednje veliki plazovi nesprijetega snega, možni bodo tudi posamezni veliki plazovi. Veliko bo novih zametov, saj bo veter v gorah močan. V sredogorju bo nekaj snega skopnelo. Obisk visokogorja zlasti v Julijskih Alpah do nadaljnjega še vedno ODSVETUJEMO, razmere bodo nevarne, pa tudi gibanje bo zelo otežkočeno.

Naslednja objava: ponedeljek, 18. 11. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.11.2019 Slika spletne na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 15.11.2019 Slika spletne kamere pri Domu na zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 15.11.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki