Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.11.2019 Snežne razmere 18.11.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, podobno tudi v visokogorju Kamniško Savinjskih Alp nad nadmorsko višino 2000 m, pod 1800 m ter drugod v naših gorah pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko srednji in manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.

Snežne razmere
Od petka dopoldne je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, drugod pa od 10 do 50 cm, odvisno od nadmorske višine in geografske lege. Meja sneženja je nihala, občasno je deževalo tudi malo pod 2000 m. Novi sneg je mehak in rahel, močan veter južnih smeri ga je spihal v zamete, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira, saj tudi spodnje plasti snega niso preobražene in so mehke. Ponekod je v snežni odeji skorja, ki je nastala zaradi vetra, na mejnih nadmorskih višinah, kjer je občasno deževalo, pa tudi zaradi občasnega zmrzovanja. Pod okoli 1800 m je snega hitro vse manj.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva delno jasno, čez dan bo na zahodu spet več oblačnosti in kakšna malenkost padavin ni povsem izključena na južnih in zahodnih obronkih Julijcev in predgorja. Ponoči se bodo padavine na zahodu okrepile in jutri bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1000 in 1300 m, čez dan se bo dvignila do okoli 1600 m. Pdavne bodo na območju Julijcev ter zahodnih in osrednjih Karavank, vzhodneje pa bo večinoma suho. Pihal bo zmeren do močan južni veter. V sredo bodo občasne padavine na Pohorju ter morda v vzhodnih Karavankah, a količina ne bo velika.Meja sneženja bo med 1200 in 1400 m. Drugod bo suho vreme. veter bo šibkejši kot v torek.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo v visokogorju ostala mehka in rahla, sneg se bo le nekoliko sesedel. Veter bo delal nove zamete predvsem na severnih in severovzhodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg v zahodnih in osrednjih Julijcih bo v noči na torek in v torek vzdrževal nestabilnost snežne odeje. Ker bo snežilo na mehko podlago, bo povezava novega snega s snežno odejo razmeroma dobra. Večje spremembe plazovnih razmer do srede ne pričakujemo.

Naslednja objava: sreda, 20. 11. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 18.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 18.11.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 18.11.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 18.11.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki