Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Na Golčaju (690 m) se nahaja cerkev?

Sv. Valentina

Sv. Neže

Sv. Hieronima

Sv. Lucije

Ne vem

Novice

29.11.2019 Snežne razmere 29.11.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo pod večjo obremenitvijo snežne odeje. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Snežna odeja je na površini mehka in rahla, na mestih, kjer je najnovejši sneg spihan, ter pod okoli 2000 m, pa je sneg ponekod trd in pomrznjen, nižje pa mehak in moker. Veliko je klož, vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Sneg je slabše preobražen v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v visokogorju nad okoli 1500 m delno jasno z občasno povečano oblačnostjo z bazo visoko nad vrhovi. Nižje bo čez dan občasno nekaj sonca. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Jutri bo v večjem delu naših gora oblačno in megleno, predvsem dopoldne bo ponekod občasno rahlo snežilo. Zapade lahko le do nekaj centimetrov snega. Pihal bo severozahodni do zahodni, v sredogorju Julijskih Alp pa jugovzhodni veter. Ohladilo se bo, temperatura v gorah bo povsod pod ničlo. V nedeljo bo sprva delno jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Proti večeru bodo v Posočju že manjše padavine, ki se bodo v noči na ponedeljek krepile in razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo med 900 in 1300 m nadmorske višine. V ponedeljek bo oblačno in megleno s padavinami, meja sneženja se bo postopno spustila pod 400 m nad morjem. Do večera bo lahko v Julijcih in zahodnih ter osrednjih Karavankah zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, drugod pa od 20 do 40 cm. Veter bo novi sneg prenašal v zamete. Snežilo bo na skorjasto in ponekod trdo podlago, zato se novi sneg ne bo dobro sprijel s podlago.

Tendenca snežnih razmer
Jutri bo zaradi ohladitve sneg povsod pomrznil, v nedeljo pa se bo ojužil do nadmorske višine okoli 1600 m. V ponedeljek se bodo plazovne razmere hitro slabšale, nevarnost snežnih plazov se bo POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 2. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 29.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 29.11.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: ARSO Snežne razmere 29.11.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 29.11.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki