Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

17.9.2019 Umrl je vrhunski alpinist Davo Karničar

V okolici Jezerskega se je danes popoldne pri podiranju drevesa na zasebnem zemljišču zgodila nesreča, v kateri je umrl vrhunski slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar. Bil je prvi Slovenec in prvi človek na svetu, ki je neprekinjeno smučal z vrha najvišje gore sveta Mount Everesta.

Kot je poročala TV Slovenija, je alpinist umrl med gozdarskimi opravili. Kot so še sporočili s Policijske uprave Kranj, se je Karničar ponesrečil pri žaganju višjega drevesa, to se je namreč prelomilo in padlo na alpinista. Novico o njegovi smrti so potrdili tudi na Planinski zvezi Slovenije.

"Na Jezerskem rojenemu in živečemu so bile gore položene že v zibelko. Tradicionalno gorniška in oskrbniška družina, iz katere je izhajal, je Davu odprla vrata tudi v najzahtevnejše dejavnosti - v alpinizem in alpinistično smučanje," so zapisali na Planinski zvezi Slovenije.

Pisal zgodovino slovenskega alpinizma
Šestinpetdesetletni Davo Karničar je bil alpinist, alpinistični smučar, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, učitelj in trener smučanja. Izhajal je iz znane družine na Jezerskem, ki že dolga leta skrbi za Češko kočo na Spodnjih Ravneh. Od leta 1980 je opravil več kot 1.800 plezalnih vzponov, pristopov in strmih smučanj.

Z bratom Drejcem sta kot prva Slovenca smučala z osemtisočaka (z Anapurne, 8.091 m). Bil je prvi človek na svetu, ki je neprekinjeno smučal z vrha 8.848 metrov visokega Everesta (leta 2000). Presmučal je tudi vrhove vseh sedmih celin.

Uresničil svoje dolgoletne sanje
"Rodil sem se, da bom smučal z Everesta," je nekoč dejal Karničar in s pomočjo velike skupine ljudi, ki je projekt pripravljala precej časa, sanje uresničil pred 17 leti. Na jasen in izjemno mrzel dan se je spustil z vrha mogočnega osemtisočaka in svoje smučarsko popotovanje končal slabih pet ur pozneje v baznem taboru na nadmorski višini 5.350 metrov.

"Dobil sem ogromno samozaupanja, pravzaprav kar neizčrpen vir samozaupanja, in to je čudovito," je Karničar o tem podvigu, ki mu je uspel kot prvemu Zemljanu, je pred časom dejal v intervjuju za Sportal.

Vir: https://siol.net/novice/slovenija/v-okolici-kranja-pri-podiranju-drevesa-umrl-moski-507304


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki